Mali Lošinj (s nemalými možnostmi) | Atlas Adria | Specialista na Chorvatsko
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. Další informace

Mali Lošinj (s nemalými možnostmi)

10.07.2014 | Atlas Adria

Město Mali Lošinj leží na jihu ostrova Lošinj ve stejnojmeném zálivu. Jeho historii nemůžeme nezmínit, jeho sláva začala růst již v 19. století, kdy město získalo status klimatických lázní. Krásné město s příjemným podnebím a vzrostlou vegetací lákalo k návštěvě nejednoho rakouského aristokrata. Jejich vily a další budovy, pocházející z 18. a 19. století dnes tvoří historické jádro města, rozkládajícím se v zadní části rozlehlého zálivu.

Mali Lošinj

 Městečko Mali Lošinj 

A právě malebnost a krásná příroda tohoto městečka Mali Lošinj sem nejspíš nalákala samotného rakouského císaře Františka Josefa I., který si zde nechal postavit vilu. Ta zde stojí dodnes, ukrytá pod názvem vila Karolina.

Poslední historickou perličkou je významný archeologický objev z roku 1996. Východně od ostrova Lošinj totiž belgický turista při potápění našel na písečném dně antickou sochu, zaklíněnou mezi dvěma skalními stěnami. Když byla socha z mořského dna vyzvednuta, brzy se ukázalo, že jde o nález mimořádné historické hodnoty; jednalo se o bronzovou sochu řeckého atleta Apoxyomena, měřící téměř dva metry a vážící přes 300 kilogramů.

Po náročných rekonstrukcích socha putovala po výstavách v Itálii a chorvatských městech – Záhřebu, Splitu, Zadaru. Nakonec se vrátila zpět do místa svého nalezení a dnes je k vidění v paláci Kvarner na lošinjském nábřeží.

Mali Lošinj ale rozhodně není jen město historické. Naopak, nabídnout může všechno, co by správné přímořské letovisko nabídnout mělo.

A mezi důležitá kritéria výběru místa dovolené patří určitě pláže. Koupání je pro většinu turistů neodmyslitelná součást letní dovolené a Mali Lošinj tento požadavek splňuje na výbornou.

Mali Lošinj promenáda

Městečko Mali Lošinj 

Nejnavštěvovanější koupaliště se nachází v zátoce Čikat, zde se jedná o pláž z větších oblázků a betonových plátů mezi skalkami. Dále mezi navštěvované pláže patří zejména Borik, Veli Žal, Sunčana Uvala a pláž Poljana; poslední tři jmenované byly dokonce vyznamenané tzv. Modrou vlajkou (ocenění za vysoký standard pláže – čistotu moře, okolí, vybavenost pláže a další faktory).

Mali Lošinj kemp Čikat

Mali Lošinj - kemp Čikat

Mali Lošinj také nezůstává pozadu s nabídkou kulturního vyžití. Kromě běžných podniků, restaurací, diskoték a sportovních aktivit nabízí i něco, co ostatní města nabídnout nemůžou.

První ze zajímavostí je možnost návštěvy „Voňavé ostrovní zahrady“ (Miomirisni otočki vrt). Jedná se o areál, seznamující návštěvníky s místní flórou. Projekt vznikl v hlavě místní rodačky Sandry Nikolić, která zahradu s rozlohou přes 3500 m2 založila, a v roce 2005 zpřístupnila veřejnosti. Na svažitém pozemku jsou vybudovány suché zídky, oddělující jednotlivé terasy porostlé až 250 druhy rostlin.

Další zajímavostí je specializovaná nemocnice a sanatorium pro želvy, která se nachází nedaleko města Mali Lošinj mezi hotely Aurora a Vespera. Poraněným a nemocným želvám je v zařízení poskytnuta odborná pomoc veterinářů a zároveň umožňuje běžným návštěvníkům přímý kontakt se želvami, a to i za pomocí nejrůznějšího doprovodného programu.

Mali Lošinj příroda

Mali Lošinj

A co dodat na konec? Snad jen že Mali Lošinj je netradiční městečko, které určitě stojí za vaši návštěvu. V této destinaci Vám rádi nabídneme ubytování v kempu Čikat, a to v nových safari bungalovech. Kousek od Mali Lošinj je krásná zátoka Valderke, kde nabízíme ubytování v apartmánech. Pro ty, které toto místo zaujalao nabízíme různé druhy ubytování v Mali Lošinj