Tajemství chorvatské kuchyně | Adria Bus s.r.o.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. Další informace

Aktuálně

  • Poslední "kusy" na 3-4 noci či na 9 nocí. více

Tajemství chorvatské kuchyně

30.06.2014 | Adria Bus s.r.o.

Pestrost, rozmanitost a pikantnost – tak by se dala stručně shrnout chorvatská kuchyně. Vytvořit obecný vzorec pro chorvatské jídlo totiž vůbec není snadné. Důvod je jednoduchý – ostatní země. Ovlivnily chorvatskou kuchyni víc, než by mnozí z nás čekali. A tak jadranské pobřeží nabízí pokrmy ovlivněné italskou, tureckou, ale i rakouskou kuchyní. Každá z těchto zemí vnesla do jídelníčku Chorvatů, ale i do způsobu přípravy jídel, něco typického.

Například za víno vděčí Chorvatsko ještě dávné antice, která ukázala místním obyvatelům víno a pomohla vysázet vinice. Maďarsko provonělo oblíbenou turistickou destinaci mletou paprikou a naučilo Chorvaty připravovat (nyní zde tak oblíbený) guláš. Paprikové a zelné listy, do nichž se například balí maso, mají původ v kuchyni turecké a nechybí ani výrazný vliv Itálie – díky ní si dnes obyvatelé slunného Chorvatska pochutnávají na oblíbených těstovinách.

Různorodost chorvatské kuchyně je také dána specifickými podmínkami a kulturou jednotlivých regionů, proto se jídla v různých částech Chorvatska liší. Někdy pouze v drobnostech, jindy zásadněji. Každopádně i tak jsou jisté pokrmy, nebo suroviny, které jsou pro všechny regiony společné.

Mořské plody 

Co by to bylo za přímořskou destinaci, kdyby svým turistům nenabídla suroviny, které jsou ve vnitrozemí jen obtížně k dostání. Nejedná se samozřejmě o nic jiného, než o oblíbené mořské potvůrky. Od ryb, hlavonožců, krabů a raků přes nezvyklé mlže – to všechno mají místní obyvatelé na talíři téměř denně. A to všechno můžete ochutnat i vy na svých toulkách po Chorvatsku.

Lignje na žaru jsou chorvatskou specialitou

Nejméně kontroverzní pochoutka – ryby – se v místních restauracích připravuje zejména třemi způsoby. Tím prvním je grilování, které je české turisty asi nejchutnější forma úpravy. Nicméně můžete si objednat rybu i v exotičtější úpravě. Například úprava na brudet či brudetto, kdy je ryba dušena s rajčaty, kořením a bylinkami; vzniká tedy něco jako rybí guláš. Třetí způsob – vaření tzv. na lešo se mezi turisty těší patrně nejmenší oblibě. Ryba se při tomto způsobu přípravy vaří ve vodě spolu s olejem, petrželkou, česnekem a dalším kořením.

Pokud byste rádi sáhli po méně obvyklém „plodu moře“ doporučujeme například olihně (drobní hlavonožci, nejčastěji prodávané v podobě smažených kroužků v trojobalu), větší odvážlivci mohou vyzkoušet chobotnici, ústřice nebo vyhledávanou pochoutku – humra či langustu.

Pro snadnější orientaci v chorvatském jídelním lístku některé z místních restaurací zde přidáváme malý slovníček nejběžnějších ryb, které si můžete objednat: 

bakalar — treska

inćun — sardel

iverak či romb či plat — platýs

jegulja či angulja — úhoř říční

morski pas — žralok

papalina — šprot

raža či golub — rejnok

sardina či srdela — sardinka

skuša či škombra — makrela

tunj či tuna nebo tun — tuňák

Peka - kdo neochutnal, jakoby v Dalmácii vůbec nebyl

Až budete zase jednou přemítat, zdali jít večer na pizzu nebo na rybu, vězte, že Vaše možnosti jsou mnohem širší. Budete-li mít to štěstí a v „meníčku“ narazíte na řádek s názvem „peka“, už nad ničím nepřemýšlejte a objednejte si ji pro celou rodinu. A co že to ta peka je? Tradičním způsobem jak ji připravit, je zkrátka „naházet“ maso (většinou jehněčí či vepřové), brambory, papriku, mrkev a případně jinou zeleninu do speciální mísy s poklopem, zakápnout olivovým olejem, přidat bylinky, a tuto směsici vložit do rozpáleného uhlí. Všechny chutě a vůně jednotlivých ingrediencí se tak spojí dohromady a vytvoří jídlo, kvůli kterému se budete další rok do Chorvatska ještě více těšit. Případně Vás tato pochutina okouzlí natolik, že si z Chorvatska odvezete alternativu tradiční peky – elektrickou peku, ve které tento pokrm připravíte téměř obdobně, jen jednodušeji. 

Peka je tradiční chorvatské jídlo

Pljeskavica a čevapčiči

Asi nejrozšířenější pokrm nejen v Chorvatsku, ale i na celém Balkáně. Jen málokterý turista dobrotu ze směsi mletého masa (jehněčího, hovězího a vepřového), ještě neochutnal. Není divu – téměř každá zdejší restaurace je má zařazeny do své nabídky. Rozdíl mezi pljeskavicí a čevapčiči je minimální, a to především ve tvaru - pljeskavica (jak už tak trochu vyznívá z jejího názvu) má tvar placky, čevapčiči zase válečku. Rozdíl je ale také v koření. Zpravidla jsou pljeskavica i čevapi podávány s nasekanou cibulkou a ajvarem (vařená směs papriky, lilku, rajčat a bylinek).

Typické chorvatské pochutiny

Chorvati jsou pyšní zejména na pokrm, který jejich zemi opravdu proslavil. Jedná se o vepřovou šunku, uzenou a sušenou – pršut. Na pršut jsou místní obyvatelé právem hrdí a můžete ho sehnat v každé restauraci a supermarketu.

Dalším místním klenotem je rozhodně paški sir, vyrábějící se na ostrově Pag. Je označován za sýrovou perlu - mléko pro jeho výrobu voní po bylinkách a připravuje se podle starého receptu výhradně tradičními postupy. K sýru je třeba také víno, to je jasné. To chorvatské je poněkud silnější, a proto ho i samotní Chorvaté rádi ředí – vodou či minerálkou (objednávejte jako „gemišt“/„bevanda“).

Pršut je tradiční chorvatské jídlo

Poslední pochutinou, kterou rozhodně nemůžeme nezmínit je bílý lanýž – vzácná pochoutka, rostoucí od podzimu do února na Istrijském poloostrově. Nicméně kvůli lanýžům budete muset sáhnout hodně hluboko do kapsy, cena za 1kg této houby se může vyšplhat až na 5 000€. Ale ti, kteří lanýže ochutnali, jej označují za opravdovou delikatesu.

Sladká tečka na závěr

Jako každý, i obyvatelé Chorvatska občas zatouží po něčem sladkém. K tomuto účelu jim skvěle poslouží místní slastičarny, což jsou obdoby našich českých cukráren. Zde si můžete objednat  rožatu (tradiční dalmátský puding), fritule (podobné koblihu), nebo třeba sladoled – vyhlášenou zmrzlinu, která konkuruje snad i té italské. Nezapomeňte také na chorvatskou silnou kávu, která vás dokáže pořádně „nakopnout“. 

Sladoled neboli chorvatsky zmrzlina

O chorvatské kuchyni by se dalo mluvit hodiny a stále by to nebylo dost. Její pestrost zaručuje, že budete vždy (snad mile) překvapeni. Ať už si dáte rybu na lešo, olihně, nebo sladoled.

...ale my Vám pravděpodobně nic neuvaříme...kuchaři nejsme. Každopádně Vám rádi zajistíme ubytování v Chorvatsku... nebo Vás tam i dostaneme autobusem...jak chcete:) Více ZDE.